Представете се и получете една точка :)

 1. Здравейте.

  Това са форумите на курса ни и те са важна част от него. През семестъра ще ги използваме за най-различни неща – от въпроси по домашните, през интересни неща за споделяне, до дискусии по разни теми за които няма време на лекциите и прочее.

  В нашия занаят, общността е нещо много важно и ценно, за което трябва да сме благодарни и за което трябва да работим активно.

  За да се опитаме да разчупим леда както между вас и нас, така и между вас самите и да направим първи стъпки към създаване на наше собствено community, ви предлагаме да направите следното:

  Представете се в тази тема и кажете нещо за себе си. Например - от колко време се занимавате с програмиране, защо се занимавате с програмиране, какви езици/технологи познавате/харесвате/използвате/мразите, защо записахте курса и каквото друго ви хрумне. Чувствайте се свободни да пускате линкове към блогове, Google+ и каквото още се сетите. Сошал, братче.

  В замяна, ние ще ви дадем една точка.

  Допълнително, снимките правят сайта далеч по-добро преживяване - другите (и ние) могат бързо да направят връзката между вас и account-а ви в сайта. Ако сложите снимка ще получите още една допълнителна точка, така че ви напомняме – качете си аватар :)

  И за да дам пример, ще започна със себе си.

  Както може да се предполага, се занимавам с програмиране от доста време. За мен началото беше Ц++ през 2001 г. В професионално отношение ми се събират близо девет години програмиране, прекарани в писане на Windows десктоп приложения на C++, UNIX daemon-и на C, жонглиране с VoIP, администрация на сървъри и какво ли още не. Сблъсквал съм се с една купчина езици за програмиране и технологии, къде в професионален план, къде любителски. През последните 7-8 години се занимавам все повече предимно с "full stack" уеб програмиране — от компилация на уеб сървъра, инсталация и настройка на операционната система, до писане на CSS и хватки във Photoshop. Не мога да отрека, че и аз съм изплюл значителна доза PHP код през годините, но от няколко години ежедневната ми работа е свързана с писане на Ruby и уеб с Ruby on Rails и оттогава съм един по-щастлив човек :)

  Въпреки, че уважавам много всички останали религии, в момента проповядвам Ruby. Понякога забравям да си сложа пасторската якичка, обаче.

  Преди да пипна компютър, в ръката ми имаше поялник. Обичам да правя неща с ръце, обичам да се цапам, обичам да разнищвам бъгове, обичам да обяснявам, обичам да се движа и определено не обичам да не правя нищо. Ще ме видите по-скоро претоварен, отколкото без работа. В тази връзка, ако някой все още се колебае дали да запише курса, защото му се струва много работа, ще кажа — давайте! Ще бъде забавно.

  С екипа, който стои зад курса, се опитваме да дадем своето, за да стане ФМИ едно още по-привлекателно място за студентите, а и не само ФМИ.

  За да стане добре този курс, всички заедно трябва да работим над комуникацията помежду си (включително и между вас самите). Ние определено не сме страшни и ако изглежда, че "храним" някого, то е по-скоро инцидентно и рядкост. Може да се обръщате към нас с всякакви (странни) въпроси, готови сме да дебъгваме и да отговаряме — питайте ни без колебание каквото и да е, идвайте в почивките между лекциите, задавайте въпроси, говорете си с нас, говорете си помежду си.

  Пишете текст. Пишете във форумите... :)

 2. Ще се отзова на поканата на Митко като споделя малко за мен и моите допирни точки с програмирането - накратко: самоук съм, нямам формално техническо образование. Започнах да се занимавам с програмиране преди около 1 година с туториали в интернет. Малко ми липсваше система на учене в началото, затова тръгнах на курсове в Телерик, което беше доста добре, защото ми даде добри основи. C# е страхотен език, мощен, богат, но като че ли (лично мнение и възприятие, може да не е така) предразполага повече към писане на Enterprise software. А на мен това, което ми е интересно, е всякакъв тип consumer software, тоест приложения, чрез които да се решават проблеми в ежедневието ни и живота да става по-лесен и приятен. Търсих известно време кой е най-"добрия" (каквото и да значи това) език / framework за уебпрограмиране и след известно колебание между Python/Django и Ruby/Rails, все пак се спрях на второто (и поне засега не съм съжалил). На курса се записах от една страна да затвърдя досега наученото Руби, както и да запълня каквито имам пропуски. Основното обаче е, че искам да се запозная с настоящи / бъдещи Руби програмисти, тъй като навсякъде по света има доста добре организирани Руби community-та и мисля, че в България има още доста поле за развитие в тази насока.

  Малко за tool-четата, които ползвам - Windows 8 вече в доста редки случай, иначе OS X и Ubuntu за OS. Текстовият ми редактор е Sublime Text 2, като ми се ще да науча Emacs. За конзола ползвам zsh в комбинация с oh-my-zsh (адски мощна среда, даваща сумати готини разширения).

  Това е засега. Приветствам идеята за диалогичност на Митко. Надявам се да се получи добър курс и всеки от нас (включително и лекторите) да е доволен как е изкарал тези 3 месеца. Успех.

 3. жалко, не съм пръв :D

  Занимавам се с програмиране от 6-ти клас, тогава се запалих да си рисувам всякакви простотиики с PSet на Visual Basic 6.0.... :stuck_out_tongue_winking_eye: не се смейте, години ми трябваха да се отуча от лошия му стил, но се спасих откривайки Delphi 11-ти клас. Тогава прописхах малко и на Ц++, после започна да ми харесва Ц++ то повече. През 1..4 курс на университета се занимавах с всичко, но не и с посещаване на университета, ходих да работя дори работи далеч от ИТ-сферата, но осъзнах, че мога да получа ценни знания от факултета и затова сега го посещавам за да си взема Анализ 2-ката, Дискретни 2 и Статистика + Цяло съзвездие избираеми дисциплини :smile:

  В момента ползвам Уиндоус 8, не толкова защото ми харесва, а защото имам най-скапания лаптоп, които има discrete graphics и проблем с биоса, който го кара на всичко друго да прегрява. Иначе ползвам Mint, а преди това Kubuntu. Текстовия ми редактор на Уиндоус е Notepad++, а на виртуалната машина vim-tiny или nano.

  Не харесвам Уеб програмирането. Някак скучно ми изглежда, като кодене на килограм и по-малко мислене, затова ми хареса, че няма да се изучава Рейлс на курса. Търся интересни (за мен) проблеми, които да решавам - имплементация на екзотични стандарти, embedded разработка, оптимизация на конвейер, търсене на път по море ... са неща, с които съм се занимавал в практиката и са ми били интересни, но сега осъзнавам, че не съм намерил най-оптималните решения, затова и посещавам факултета отново за да натрупам фундаметални знания. Имам интерес в областта на квантовата механика и космическото инженерство. От около година се интересувам и от софтуерна сигурност.

  Обичам да с дрънкам на синтезатора си, но от около година и половина не съм го правил. Преследвам идеала на ренесансовия човек, въпреки че съм по загърбил физическата култура напоследък. :cry:

  Харесва ми "енергията" на курса. Записах се с мисълта, че се нуждая от удобен скриптов език, а подозирам, че ще се запозная и с добри приятели. До скоро виждане! :thumbsup:

 4. Здравейте, колеги!
  Моите първи стъпки в програмирането бяха в 8-ми клас когато постъпих в едно не много известно училище - ТУЕС. От там се запалих по web-програмирането, с което и изкласих въпросното училище, а именно флаш анимации и едно просто сайтче.
  След това започнах работа и следване успоредно - не дотам добра идея, но последните 3 години работя главно с image processing algorithms, което предполага доста Matlab и от време на време Пърл и Питон както и драйвери за мобилни устройства с много Embedded C.
  С писането на Питон и факта, че в средите в които работя малко хора разбират от скриптови езици и много се кефят как всичко става лесно и без C++, се запалих по скриптово програмиране. Затова съм тук.
  Покрай работата, вече съм и 4-ти курс Информатика, трудно, но факт :-)

  Успех на всички с Руби!

 5. Здрасти и от мен. За съжаление нямам такъв богат background, като колегите, които вече са постнали нещо за себе си, затова ще започна с нещо, което се отнася пряко за мен. Ако има нещо, което не съм, то е срамежлива. Говоря много, направо мога да не млъкна, но след прочитането на горните 4-5 поста направо не знам как имам смелостта да напиша моя. :D Както и да е. Завърших НПМГ с... химия (и солдина доза билогия, физика). Занимавам се с програмиране от сравнително скоро - някъде в девети клас имахме един срок някакво мизерно програмиране, когато за първи път писах for и while цикли на C++. Не бих казала, че останах впечатлена, но не ми беше трудно. В 12-ти клас, когато осъзнах, че трябва да избирам между медицина/фармация или архитектура - плод на амбициите на родителите ми, реших да се взема в ръце и да запиша нещо, свързано с това, което винаги ми е харесвало най-много в училище и най-лесно ми е вървяло - математиката. И така се озовах във ФМИ, завършвам 4-ти курс, информатика. От 11-ти клас работя на трудов договор различни неща, сумарно за 5 години имам 10 месеца, в които не съм работила, така, че мога да кажа, че и аз не обичам да стоя без работа. От 9 месеца пиша на C#, готин език е, но съм на мнение, че е хубаво човек да опита от всичко, затова и записах курса. Не мога да преценя колко дълъг пост се получи, но засега ще спра, защото, както казах, мога да говоря много. Ще се видим тези дни :)

 6. Здрастиииии :)

  И аз като колежката горе, Аделина, съм без стабилно минало в сферата на програмирането. Началото на моето странстване из функциите, класовете, типовете, обектите и прочие започна в Националната Априловска гимназия в китното Габрово ;), където естествено имаше часове, по време на които разцъквахме C++,(е други си гледаха фейсбука :D). За жалост след първата година във ФМИ познанията ми в тази сфера си останаха на ниво от даскало :X Постепенно обаче започнах да се ошлайфам оттук-оттам. След като открих, че джаварите не са хора, а уеб програмирането просто... не е хубаво(поне за мен) :D ми се искаше да се бяхме задълбочили повече в дербите на C++. Но Софтуерното инженерство нямаше тази чест, като някои други специалности, и ние веднага прескочихме на джава. Та изкарах и курса по Python и... леле там всичко ставаше толкова лесно, направо ме хвана яд, че нямах програмистката основа на която да стъпя и да се развихря с питона. Все още съм надъхан и се надявам да се занимавам с езика и професионално в близкото бъдеще. Колкото до курса по Руби, него го писах от чисто любопитство към езика(колкото повече, толкова повече!). Понеже е като този по Python съм убеден, че ще е приятен, забавен, полезен, не много лесен, ще яде ценно(и безценно) време, но определено няма да остана разочарован. Сега малко извън програмирането. Луд фен съм на Стивън Кинг. Вече съм прочел повече от половината му библиография, което се равнява на най-добрите му творби! Зарибен съм и по снукъра, така че ако има ентусиасти може да направим някой друг фрейм ;) Другото ми хоби е волейбола, винаги навит за игра. Едно време тренирах и в КВК Габрово(където сега се подвизава Георги Братоев :P), но на първенството на старшата възраст заехме почетното последно място :D. А също така аз и запетайката не се разбираме много, така че не ми се сърдете, ако на много места я няма или я има на странни такива.

  Дълги дни и приятни нощи ;)

 7. Здравейте на всички! :)

  И аз се присъединявам към хората с не особено богат опит в сферата на програмирането. С него за първи път се сблъсках в гимназията в часовете по информатика под формата на най-елементарни функции за намиране лице на геометрични фигури, които общо взето се преписваха от дъската.

  Реших, че ще се занимавам с програмиране в 12 клас, защото ми се стори, че ще бъде голямо предизвикателство за мен предвид скромните познания, които имах до този момент, а аз много обичам предизвикателствата. Това е една от причините да запиша и този курс, както и курса по Go и курса по Python миналия семестър. Харесва ми, че тези курсове ангажират студентите с много неща, защото опитът показва, че един език за програмиране не може да се научи без да се полагат никакви усилия, а и така не би било интересно.

  Какво друго мога да кажа...

  И аз съм фен на скриптовите езици. Обикнах ги още при първото си сблъскване с тях. След ФМИ бих искала да се занимавам с уеб програмиране. В момента ползвам Windows като главна операционна система. Правя опити да мигрирам към Linux, но мисля, че все още не съм открила подходящата за мен дистрибуция.

  Еми, не се сещам какво друго да споделя, така че толкова засега от мен и до скоро!

 8. Мараба!

  От хлапе се занимавам с програмиране, както и със спортни танци по едно време(да бе, балерин съм... ), но дойде един момент, в който трябваше да тегля чертата на съдбата и ей ме те тук при вас. Записах курса, защото бях много гладен и въпреки, че един сникърс не получих, съм предоволен от решението си! :)

  От около година се занимавам професионално като общ техник зидаро-мазач втора степен(C#/.NET, java/android, asp.net/mvc, javascript... мазало). Липсват ми дните, когато се самообучавах на Delphi с inline assembly. :(

  Влече ме backend-а(задните части ^^), структурите, алгоритмите, сложните архитектури, пържолите, бирата и дъбстепа. Мразя работата по какъвто и да е дизайн и всичко свързано с нея и съм на едно мнение с Ники(по-горе) за уеб-а. От малък се занимавам с AI(рисувах роботи...) и смятам да продължа да се занимавам с AI(без да рисувам к'вото и да е :D) в личен план, след като завърша. А дано последното да е скоро, както за мен, така и за всички останали! :)

 9. Здравейте колеги!

  Може би съм един от десетте души във ФМИ които са завършили езикова гимназия а не МГ/ТУЕС/etc и то с немски език (дойч махт шпас) и съм нямал особен досег с програмирането освен опитите ми да се науча сам на С++ които стигнаха до ООП. Реших да се занимавам с програмиране защото никога не са ми се е удавало писането на есета и ученето на така наречените "разказвателни" предмети. Малко се постреснах с математиката отначало, ама се свиква (: Реших че е крайно време да запиша избираем предмет, където реално ще науча нещо освен да си получа кредитите, затова записах този курс. Който също ми беше препоръчан от моя колега Сашко който го е карал миналата година (credits : https://www.facebook.com/aleksandar.ivanov.988?fref=ts ) :D Уеб програмирането не ми се нрави нещо, но може би в крайна сметка ще се ориентирам натам защото е популярно и има голямо търсене на уеб програмисти. Програмирането настрана - обичам да чета в свободното си време, повече фантастика/фентъзи/крими, обичам да пия биричка из парковете, обичам да уча неща които са ми интересни, обичам да цъкам на разни игрички на компютъра. След като завърша ФМИ мисля да се занимавам със системно администриране, може би ще се ориентирам към някоя компания за софтуерна разработка, а защо не в крайна сметка и уеб :) Това е от мене, в 4 часа сутринта толкова, някой друг път може и повече

 10. Привет и от мен! Аз също не мога да се похваля с голям професионален опит в сферата на програмирането. Като цяло реших да кандидатствам във ФМИ в края на 12-и клас, така че тогава някъде започнах да се интересувам повече от тези неща. Както Иван по-горе каза, специалност Софтуерно инженерство е ощетена откъм програмиране, но все пак учихме С++ и Java. Работих за кратко на С++, а в момента ползвам Java и javascript на работа, така че смея да твърдя, че знам добре тези езици. През предишния семестър изкарах курса по Python и езикът успя да ме грабне доста бързо. Единственото нещо, което не ми хареса, докато го използвах, беше Django, затова се надявам, че Ruby и Rails ще го надминат. Както бях написала в анкетата - имам големи очаквания към този курс, но се надявам, че накрая ще съм доволна. В ученическите си години се занимавах сериозно с математика и физика и участвах в много състезания. Сега обаче се преориентирах към състезания по програмиране. Харесвам алгоритмичните задачи и затова искам да се развивам и в тази област. Извън програмирането се интересувам от спорт - най-вече волейбол и тенис, обичам да пътувам и да обикалям из разни планини.

 11. Здраво и от мен! :smirk:

  С програмиране не се занимавам от отдавна. Нямам голям опит. Въпреки това смея да твърдя, че това, което знам до сега ме е накарало по някакъв начин да започна да харесвам този 'занаят'. Минал съм през няколко езика, но за съжаление доста повърхностно и не се гордея с това :wink:. Целта, с която записах този курс е да науча съвременен език, достатъчно добре, че да смея да твърдя, че го знам. И сега минутки за реклама. Обичам шарениите, играя игрички разни, харесвам компютърната графика във всички нейни форми. Обичам музиката в АБСОЛЮТНО всички нейни цветове :bowtie:! Обичам да пея. Свиря на няколко инструмента, но за съжаление липсата на практика от едно известно време си казва думата. Въпреки това съм винаги отворен за участие в някаква банда или нещо такова. Ииии такива ми ти работи. Толкова от мен. До скоро :neckbeard: ПС: Emoji са супер яките иконки, евала!

 12. Здравейте !

  Може да се каже, че нямам най-праволинейния житейски път, след като учих в езикова гимназия, се озовах във ФМИ. Първата година се оказа малко шокираща за мен имайки предвид, че до тогава не съм се занимавал с програмиране. Надявам се да съм на прав път, вече имам година и малко трудов стаж. Минах през българска и чужда фирма и минах през няколко вида програмиране : desktop, web, mobile. Обичам да рисувам, старая се да не зарязвам хобито си напълно, и когато имам повече свободно време гледам да драскам. Да Photoshop предлага адски много възможности, но усещането да си намърсиш ръцете и на края на рисунката да съ целия в бои и въглен. Over and out :)

 13. Привет!

  Някога имах желанието да се занимавам с графичен дизайн, но рисуването не ми е страст. Нито пък "разказвателните" предмети и разтягането на локуми. Завърших английска гимназия с профил математика и информатика. Беглият ми ученически опит с програмирането включваше простички неща с if/while на Pascal, но пък благодарение на него установих, че бих искала да навляза в тази сфера. И така се озовах във ФМИ, специалност Информатика.

  Оттогава съм се занимавала предимно със C++, като междувременно се старая да обогатявам езиковата си култура с други езици, една от причините да запиша и този курс. И аз си падам по шарении, графики, генеративен дизайн, Photoshop.

  Сред любимите ми дейности, необвързани с компютър, са печенето на сладкиши, разходките сред природата и дрънкането на китара (което, за съжаление, практикувам недостатъчно често поради липсата на време :/).

 14. Алоха!

  Аз съм Иван, от Враца и съм втори курс СИ, на 20 години. Завършил съм ПМГ във Враца с профил Математика и Английски. Там започнах с програмирането, но далеч не беше сериозно, просто ми се отдаваше. В началото пишехме на C++, след това и малко на VB.NET. По програмирането се запалих от един приятел. Сериозно с програмиране се занимавам от миналото лято, когато ме приеха във ФМИ. Изкарах голяма част от телерик академията, но реших да не продължа натам поради причини. Та там понаучих C# и Javascript. Много съм доволен от наученото. Това ми помогна да си намеря и първата работа. Сега съм стажант в една яка фирмичка и съм много щастлив от това, което правя. Главно пиша на Javascript.

  Иначе обичам природата, голям фен съм на спининг риболова и всякакъв вид лагеруване. Искам да обиколя много места по света :D Друго нещо, което обичам са фентъзи книгите и не на последно място компютърните игри. Много обичам музиката, тя е едно от нещата, които ми носят истинско щастие. И стига толкова, че стана много. :D

 15. Привет и то мен! Аз съм Стефан, от Монтана, специалност компютърни науки, втори курс. Брат ми ме запали по програмирането още в шести клас, когато тъкмо беше влязъл във ФМИ. Гледах как дрънчи по клавиатурата, пише някакъв текст, а на екрана се случват доста интересни (за мен тогава) неща, като мърдащи се картинки. Доста се впечатлих какво може да се постигне с програмни езици и компютрите като цяло. Влязох в математическа гимназия, специалност информатика. Там се запознах с Pascal и (за жалост) Visual Basic 6.0. Със завършването на гимназията върху мен лежеше крехкото бреме на програмист на едни от най - отшумелите технологии и ето защо реших че е нужно да се захвана с нещо по модерно като Ruby. Имам големи очаквания от този курс. Засега мога да кажа, че най - добре се справям със C++, но не е късно това да се промени :)...

  Запален съм по игрите като цяло. Както да ги играя така и да ги правя. Но все пак намирам правенето на software-ни продукти за доста важно и бих се радвал ако успея да създам нещо което да улесни потребителите в каквато и да е сфера.

  Може да се каже, че съм спортна натура. Голям фен съм на екстремните спортове и ги практикувам. Обичам музиката, която е неразделна част от програмирането, поне за мен ^^ ...

  Май много се унесох и е крайно време да спра да ви досаждам.

  Peace.

 16. /me is a.k.a. plazmonii

  Обикновено избягвам да чета подобни теми, а още повече и да отговарям. Може да се каже, че страня от бързата социализация. Имам наблюдения, че когато човек навлезе прекалено бързо в нечие пространство връзката е повърностно здрава, но на по-дълбоко ниво почти липсва.

  Това е пост от изключителна рядкост за мен.

  Ако всичко вървеше по някакъв шаблон вече трябваше да започвам 3ти курс. За съжаление или не в моя живот може би почти нищо не върви, както би се очаквало. Това е разочаровало доста хора около мен, но с което пък съм извоювала почти the ultimate независимост във взимането на решения касаещи пряко мен и бъдещето ми.

  Може да се каже, че и главата не ме слуша много-много. Поне ще имам какво да разказвам на внуците ми: "А вий, чавета, знайти ли ваща баба га беши млада ко е праила?". Когато се случи това, животът ми ще бъде осмислен.

  Хората, които ме познават обикновено виждат моята относително весела, ведра, дебилна и простовата страна, но в другата има много мъка. Често си задавам въпроси от типа на: "Има ли смисъл от това, което правя?", "С какво ще променя статуквото?", "Има ли смисъл въобще от всичко?" и често подобни въпроси ме вкарват в леко депресивни състояния, които лекувам с пътувания. Ето например тази година избухнах: Април - Berlin, Юли - OHM2013 (btw, събитие, което трябва поне веднъж да бъде посетено), Август - Wageningen, Септември - Amsterdam. А планирам и ново пътуване Декември - Amsterdam, Harleen, Hamburg, Berlin. Но то не е продиктувано от депресия, поне засега.

  Покрай всичките тези пътувания и размишления по въпроси от такъв тип изводите, до които стигнах са, че всъщност много хора се чувстват по подобен начин, и смисълът идва с желанието да направиш нещо. А желанието идва с намирането на нещо интересно за правене, което от своя страна не е задължително да има смисъл :)

  В този ред на мисли Ruby отговаря на изискванията - най-малкото изглежда интересен език, а дори би ми имало смисъл да го науча - забавлявам се с web on a daily basis. Нямам сериозен програмистки background, занимавам се главно с front-end. Макар че напоследък си играя с free pascal.

  Обикалянето на хакерспейсове е едно от моите хобита. Наистина крайно интересно е да срещаш хора по тези места. Правят абсолютно не необходими или наложителни неща по интересен и маниакален начин. Надъхващо е.

  Примерно във Wageningen (NURDSpace) има една девойка, която докато бях там хвана и разкачи целия таван, навърза лампите с бот-а на спейса и за два дена вече можеше да контролираш осветлението в хакерспейса само с някакви команди в irc канала им :)))) Същата тая девойка хвана и навърза вратите, така че като са отключени да toggle-ва spacestate-а на open и close, когато са заключени. А да не говорим, че си е сглобила 3D Printer и си принти части за следващ такъв - малко като на Doctrow разказа за 3D Printer-ите и т.н., и т.н.

 17. Здравейте!

  Може да се каже, че съм имал досег до компютри през почти целия си съзнателен живот. Първото, което съм правил с това чудо на техниката е това - http://en.wikipedia.org/wiki/Disney's_Hercules_(video_game), а второто - това.

  2-3 години след първото ми PC родителите ми станаха съсобственици на малка компютърна зала в родния ми град. Покрай това се бях научил как да конфигурирам всичко в Windows XP, можех да започна с няколко компютъра с форматирани хардове и до края на деня да пускам игри в мрежа между тях.

  До 8ми клас обаче не знаех какво наистина значи "програмиране". Бях правил някакви странички с MS Publisher, Web page maker и някакви готови скриптчета за часовници, но не го разбирах, а в училище не ни учиха на почти нищо по информатика и ИТ. Някакви хора по форумите като казваха как сайтове се "пишат" на notepad аз не им вярвах много. Обаче попаднах на един линк към един форум, където хората си помагаха, пишейки на PHP, и това страшно ме зариби.

  От тогава съм писал какво ли не на PHP, от малки галерийки, през MVC framework, до сайт за презентации като slideshare (slides.bg), където далеч не е само PHP. Не помня кога последно съм писал нещо на PHP, но не го смятам за нещо лошо. На всеки език могат да се пишат глупости. Това, че по-голямата част от PHP населението пишат лош код донякъде дава лошо име и на езика. Това е тема за друга дискусия и не искам някакви хора да почнат да ме хранят, тъй че ще спра.

  Занимавал съм се с доста езици и технологии - Java, .NET (VB & C#), C++, Python, JS и т.н. Имам доста опит с разни линукси, но все пак за основна ОС предпочитам Windows.

  Като цяло командването на компютрите ми е нещо като страст. Стане ли ми нещо интересно, дойде ли ми някаква готина идея в главата, не мога да мисля много за други неща докато не я разнищя. В тази връзка съм правил най-различни интересни проекти - Peer-2-peer torrent-подобно приложение за споделяне на файлове (C#), Peer-2-peer Dropbox-подобно нещо (проект за курса по Python. Не гледайте съобщението на последния commit - бил съм доста изнервен като съм го писал :D), SQL сървър (на C++), Сайт за шерване на файлове с разни клауд технологии (за един курс на Телерик - ASP.NET MVC4), pdf-viewer-и на Flash/Flex и още много други малко по-незавършени неща.

  Кой език ми харесва повече? На вълни съм... Понакога ми се пише за уеб на нещо скриптово, понякога искам да си изкодя душата на C++.

  Записах курса основно заради курса по Python - хареса ми атмосферата, близостта на преподаващите до слушащите, формата на домашните и искам най-накрая да науча Ruby и после Rails.

  Ами това е от мен... успех на всички и ще се виждаме на лекции! :)

 18. Здравейте! :)

  Аз съм Емануела. В момента съм 3-ти курс, Компютърни науки. Занимавам се с програмиране сравнително отскоро - откакто съм във ФМИ. От Кюстендил съм, завърших природоматематическа гимназия. В училище имах интерес към HTML и CSS и правех разни сайтове, но и аз се заинтересувах от програмиране, когато започнахме да учим C++. Тогава обаче спортувах усилено и не ми оставаше особено време за него.

  Не знам много езици за програмиране - малко C++ и малко PHP, но имам желание да се уча. Реших, че е крайно време да науча добре Git, Touch Typing, да си намеря подходящ текстов редактор и да пробвам някоя Unix-базирана операционна система и напоследък се занимавам и с това, когато имам възможност. Ruby изглежда интересен език, който ще добива все повече популярност. Записах курса, защото мисля, че освен полезен и забавен, ще е и мотивиращ и ще ме накара да дам най-доброто от себе си, а и ще има към кого да се обръщам, ако имам нужда от помощ.

  Обичам да спортувам, доста дълго време тренирах художествена гимнастика и сега много ми липсва. Обичам също хубавите книги, музиката, морето и шоколада.

  Успех на всички! :)

 19. Привет и от мен.

  Няма да си казвам името, защото го пише там в дясно, даже има и снимка.

  Занимавам се с уеб сайтове от доста време. Бях 6ти клас, когато баща ми отвори компютърна зала. Тогава беше "бум"-ът на тези зали. Прекарвах доста време там и най-вече играех игри. Но след година-две почнах малко по-така да се разбирам с компютрите. Бях 8-ми клас, когато се бях разболял и трябваше да остана вкъщи една седмица. Съответно аз тази седмица я прекарах в залата и се зачетох в един самоучител за HTML. Беше ми много интересно и така успях да направя първия си сайт. После JavaScript-а ми стана супер интересен и почнах с него да се занимавам.

  Имайки тези скроми умения в 10 клас успях да продам първия си уебсайт. Това много ми хареса и реших, че искам да правя уебсайтове. Научих се да работя с флаш. Имам няколко флаш сайта. После PHP и започнах във фирма. Сменил съм няколко фирми и сега съм в много добра. Пишем на Kohana и мисля, че това доста добър фреймуърк.

  Записах Ruby курса, защото нещо взе да ми писва от това PHP и искам малко да вдигна левела, дето се казва на чист български. Според мен следващата стъпка в уеб-а е Ruby. Мисля да се постарая да го науча и да започна да пиша на Ruby вместо PHP.

 20. Здравейте. Аз съм Христо(за предпочитане да ми казвате Хари, иначе може да не реагирам),завършил съм първа немска в София, и съм от (хмм) София. С програмиране се занимавам от както съм във ФМИ, пиша С++, PHP, Javascript и надявам се скоро Ruby. Иначе обичам да се цъкам футболче, да играя игри (windows user forever :D) , но най обичам петък вечер :D. Амии това е от мен... и успех на всички :).

 21. Хей, хей : ),

  Аз съм Любо (викат ми по 10 различни начина... последното trending е Любэ - да. като групата). Завърших МГ-то в Русе преди 2 години (това прави втори курс). Имам известен опит с програмирането, но като цяло преди 8 клас не знаех, че програмите реално се "пишат". Та започнах с малко състезателно програмиране и c++. Разбрах че не е за мен след това захапах web с php и desktop с Delphi и VB (desktop неща, с които не се гордея). След това започнах да ходя по състезания и така 3 години (10-12 клас). Там междувременно учих и малко cisco stuffs, но не съм задълбавал много. Накрая покрай разни състезания и олимпиади се озовах във ФМИ. Пиша от около година по-сериозно C# и ASP.NET MVC. Дам... и малко node.js
  Обичам git <3. Имам опит и с tfs и svn.
  Обичам Sublime Text, NetBeans както и Intelli-sense-а на Visual Studio
  Обичам си Mac-а. Минал съм през Windows, K/Ubuntu и Slackware : )
  Обичам разни малки библиотеки (js особено), които правят живота чудесен.
  Обичам както строго типизираните езици, така и не толкова типизираните. Според мен всички си имат място : ).
  Обичам хората с добър workflow. Вдъхновява ме.
  Обичам да правя неща, с които другите хора интерактват и остават щастливи след това.
  Обичам всички нови работи.
  Не обичам консервативни "програмисти".

  В момента работя като Front-end Dev на full day и нямам много свободно време, но пък когато ми се отвори такова успявам доста успешно да го пропилея с глупости. Закопал съм се в разни CSS&JS advanced topics и си се забавлявам. Разбира се тези работи не спират страстта ми да си пиша backend неща.

  Лесен съм за откриване та ако някой иска да ме пита или да ми каже/препоръча нещо ще е много яко :).

  Записах курса, защото това е един от курсовете, заради които се записва ФМИ (само него и ще посещавам този семестър, така че това е шанса да ме видите във ФМИ). + Познавам n на брой хора, които пишат на руби и са хепи, както Димитър каза, и е крайно време и аз да го разцъкам, а курса си е най-мотивиращия начин да започна.

  п.п. мислех че ще загатнем и rails, но така дори си е по-добре : ). fundamentals first!
  п.п.2. не казах нищо за живота ми извън IT. Рядко се спирам на 1 място, социална личност съм... останалото може да видите във fb : D

 22. Здравейте, aз съм Наталия! Мисля да разчупя малко формата за представяне, като ви спестя разказа за повратния момент в живота ми и мотивите ми да стана това, което съм сега.. По-скоро нещо интересно за мен. Та откъде да започна..

  Морето ме влече :anchor:, партитата също :musical_score:. Обожавам музиката и тълпата хора с вдигнати ръце и усмивки по лицата right before the beat drops. Обичам тялото си и ума си, и това да се грижа за тях :relieved: Обичам креативността, брейнсторминга, БИРАТА, програмирането, красивия код и лицата на хората, когато им кажа с какво се занимавам :grin:

  От година пиша на Objective C и мисля, че оттогава съм по-щастлив човек, особено след като срещите ми с операционната система Windows намаляха. Записах курсa заради хората и мотивацията - мисля, че ще е много интересно преживяване. А иначе - усвоявам по-лесно, когато си чета и експериментирам сама, само че това не е достатъчно. Its all about community. Cheers :beers:

 23. Дайте и аз да се разпиша тук за живота от нещата! По лична карта Константин Димитров, но никога не се представям така. Коста е лесно и (завидно) по-кратко :). За разлика от мнозинството във ФМИ не съм от математическа или езикова гимназия, а ида от един закътан софийски екс-техникум - Джон Атанасов. Там се водеше, че учих програмиране, но реално влезнах във ФМИ без НИКАКВА подготовка в тази насока освен огромното желание да разбера аджеба как се прави туй "програмиране" :D Влезнах тук и гледах като теле в железница първия курс, някак си го издрапах с 4 поправки, но се окопитих и вече е по-smooth (що годе :D ).

  Какво друго да кажа... Хобита предполагам... Фотография, рисуване, баскетбол... И така.

  А иначе Руби записах, защото изглежда обещаващо като език, а и много рекламираха преподавателите :D Айде толкова от мене и със здраве!

 24. Здравейте, аз съм Георги!

  В момента съм втори курс Компютърни науки и бих казал, че се интересувам от програмиране откакто влязох във ФМИ. Почти в последния момент при кандидатстването промених решението си, което беше да се занимавам основно с математика, и честно казано не съжалявам.

  Първи курс научих адски много неща в упражненията по програмиране(shout-out to Георги Ангелов и Виктория Христова :kissing_heart:) и курса "Програмиране с Python", което доста ме запали(възможността да напишеш игричка за проект е доста яко).

  Та прокрай курса по Python разбрах, че има и курс "Програмиране с Руби", който се води по подобен начин, и това ми беше достатъчно за да сложа курса на първо място в списъка с избираемите.

  Толкова засега, до скоро :smiley:!

 25. Здрасти, аз съм Росен. :grimacing:

  Втори курс съм КН. Кефя се на програмирането още от гимназията, където учих "Системно програмиране". Не беше кой знае колко сериозно - от всичко по малко, но беше достатъчно да задържи интереса ми. Професионалният ми опит клони към нула, но това ще се оправи с времето.

  Освен да програмирам обичам да ям, да пия бира, някой друг спорт, две-три игрички и да спя.

  Курса го записах, защото изглеждаше забавен и интересен и вече виждам, че е така.

  Това е от мен, до следващия път.

 26. Здравейте :)

  От доста време някаква магична сила ме дърпа към програмирането, но не мога да се похваля с някакви големи успехи или професионален опит. Но има време и за това. Сега съм втори курс Информатика и нещата започват да изглеждат все по-добре (даже и n-те Математики). Завършил съм УКТЦ в гр.Правец (ако някой изобщо знае какво е това) и там съм "писал" нещо на Pascal и до там. В свободното си време съм гледал туториали в нета в опит нещо да науча, но нищо по сериозно до ФМИ. Първи курс записах академията в Telerik, която помага за някой неща, но C# и .NET не са за мен. За сега съм се спрял на Ц++ и скриптови езици, малко Scala и каквото друго може да се научи от Coursera и ФМИ. Подкрепям идеята за OpenSource и за това също използвам Fedora & Ubuntu пред Windows, за текстов редактор - vim и какво ли още не. Много бих искал да се занимавам с AI и research в тази или друга подобна област, но има време ...

  Хобита: chunky bacon...

  Толкова от мен и

  Успех на всички :)

 27. Здравейте, аз съм Мони. Запалих се по програмирането от V, VI клас и тогава търсех училище, където да уча точно това. Така попаднах в ТУЕС. От там след като успях да изляза успешно, успях да влезна във ФМИ - Приложна математика и сега съм II курс. Изборът на точно тази специалност се коренеше в това, че исках да сменя климата и да предприема едно предизвикателство. За сега го издържам успешно, но все пак имам още 3 години.

  Записах курса: - за да науча нов език - в бъдеще, да го използвам за Уеб разработки

  Владея спокойно езици като Assembler, C, C++, Java, C#. Имам познания по JavaScript (трябва да седна и него да го науча най-накрая).

  Хобитата ми са свързани с роботика и уеб приложения.

 28. Здрасти и от мен! Уча Софтуерно инженерство и в момента съм трети курс. Някои хора казват, че във ФМИ на нищо те не учат, цялото обучение е пълна загуба на време и като цяло образованието не дава нищо освен излишни нерви и безсънни нощи. Аз пък съм на мнението, че университета е мястото от където сам трябва да си вземеш тези знания, които са ти интересни и биха ти били полезни. Точно и за това записах курса по Ruby този семестър - за да си набавя необходимите знания за самия език, а и като цяло за програмирането.

  Имам интерес към технологиите от доста отдавна. Първия ми компютър беше закупен в първи клас и още от тогава ми изникват въпроси, като "как работи това", "защо това не може да работи без онова" и т.н. Преди да започна да се уча на програмиране имах интерес към електрониката и по-скоро към правенето на усилватели, колони, буфери и други подобни. Един от големите проекти беше с едно съседче, с когото за едно лято си сглобихме две колони по 130W и те все още свирят и дори спомагат нашите купони ;).

  Завърших математическа гимназия и първия ми досег с програмирането беше когато бях 8ми клас. Започнахме да се занимаваме с блок схеми, след което се учехме да пишем на Pascal. Така до към средата на 9ти клас с упражнения по време на час и вкъщи бях научил що е то логика на програма и как да я обърна в код без да се замислям много. Точно тогава се организира и една школа по Web Design в училище и аз я записах. От там научих основните неща за създаване на web страници и бях доста щастлив, когато ми се получаваха страничките. В гимназията съм писал и на Visual Basic 6.0.

  Лятото след като завърших гимназия се намерихме с едни хора, които имаха блестяща идея за сайт разработван с Adobe Flex. Започнах да работя с тях и да уча малко по малко Action Script, което ме запали още повече по web, но Flex определено не беше моята технология.

  Като влязох в университета започнах да се уча на C++, Java и OOP принципи в първи курс, а във втори се бях отдал изцяло на web разработване, първоначално front-end, след това започнах и back-end с PHP. До момента се занимавам с php, като постоянно се опитвам да уча нови неща за езика и да си търкалям някакви проекти с него.

 29. Здравейте,

  Аз също не съм от тези с много голям опит в програмирането. Влечението ми към тази сфера се появи когато бях 10-11 клас първоначално започвайки да изучавам C++,в последствие Java..Минал съм и през още няколко езика, но повърхностно. Не смея да твърдя, че знам добре цял един език. Този курс го записах,защото смятам, че тук ще мога да си дам основата да науча добре един скриптов език.

  Успех на всички :)

 30. Здравейте! Както повечето колеги и аз съм завършила математическа гимназия и за пръв път се "запознах" с програмирането някъде около 8-ми клас. По - сериозно се занимавам откакто съм във ФМИ. Извън тази сфера обичам фотографията, танците и да посещавам най- различни интересни места :)

 31. Привет на всички. НЕ харесвам много голословието. Затова накратко историята ми е - не исках да се занимавам с програмиране,въобще не го харесвах. Без да искам обаче се озовах във ФМИ, като втората година и трябваше да наваксвам доста. С времето почна да ми харесва. И постепенно като се запознавах с хора от бранша разбрах, че не сте толкова страшни и почти толкова странни като мен. Също така съм на мнение, че само началото е трудно, като човек мине първата година започва да се вманиячава все повече и повече. Като технологии съм изкарал обичайните няколко курса по С++ и функционални, Питоня и още някакви не толкова свързани. Сам започнах да си пиша на разни други известни марки(java, c#, javascript) като някой по разбиращи от мен хора ме насочваха и така стигнах и до Рубито. Относно мен, имам доста страности, който не бих искал да споделям. Харесвам доста неща от живота както и самия живот. Дългите душове, безсмислени разходки, четене на книги, яденето на плодове и разни други.
  Толкова за сега, ако се сетя още нещо ще Ви пиша пак.

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.