Първа задача

 1. Тук може да задавате въпроси по първа задача. В хранилището може да намерите примерния тест и инструкции как да го изпълнявате.

  Все още не сме ви предали целия материал, който ще ви е нужен да я решите, но сме ви казали къде и как да търсите документация. Задачата не е с голяма трудност, така че би трябвало да може да се оправите и сами със знанията, които имате до момента.

  В понеделник ще говорим за неща, които ще ви трябват за тази задача. Моят горещ съвет е да пробвате да я решите сами, преди понеделника. По този начин ще разберете до каква степен сте се справили с усвояване на материал сами, което си е много ценно и необходимо умение. Понеделник ще видите и някои трикчета и ще имате още два дни да правите евентуални подобрения по решението си.

 2. Revert-нали сме ъпдейта по условието.

  Ако се чудите, няколкото случая, в които сме казали, че метода е недефиниран, няма да проверяваме с автоматизирани тестовете. Реагирайте както прецените. Не сме говорили за изключения, но това е най-подходящото нещо в такива ситуации.

  Това, което би било неподхдощято, е да върнете nil. Тук се спазва принципа fail fast - нещата трябва да се чупят възможно най-бързо, когато в програмата има грешка. В противен случай, грешката се намира много по-трудно. Допълнително, програмата се упражнява с некоректни данни (например, получава nil, там където трябва да получи число). Аналогията на това -3.harmonic да върне nil е 3 / 0 да върне nil или 3 + 'apple' да върне nil – просто е семантично неправилно.

 3. @Николай (и всички останали), използвайте синтаксиса на Markdown, за да маркирате пасажи с код. Редактирал съм ти поста, за да изглежда човешки.

  Иначе, да – грозна е :)

  Макар че може, не трябва да се ползва така, най-малкото защото while C е нещо важно и не трябва да е навряно там, в дъното.

  Ето подредбата:

  while C
   if A and B
    line1
    line2
   else
    line3
   end
  end
  
 4. Грозна или не (субективно), трудно четима е (пак субективно, но по-значимо). Например, аз първия път въобще не видях, че там има while. Чак когато прегледах поста на Митьо го видях и се върнах обратно да видя дали не съм пропуснал нещо. Думичката за това е double-take и ако се случи, може би кода не е ОК.

  Като цяло, модификаторните форми на if, while и компания са ОК само за едноредови неща.

 5. Имам няколко въпроса:
  - Какво влияние имат времето за изпъление и изхабените ресурси от програмата върху оценката за задачата?
  - Докато преравях документациите намерих няколко много готини конструкции, които обаче не сме ги обсъждали на лекция. Ще санкционирате ли в случай, че използваме нещо, което не е споменато на лекция?
  - Има ли някакво ограничение върху тестовите данни? По-конкретно, може ли да считаме, че масивът не съдържа други масиви сред елементите си?

  ДОБАВКА: Можем ли да считаме, че в метода drop_every(n) n >= 1?

  • Понеже това не е ПРАНКА, ако не сме казали изрично, не мислете за времето за изпълнение и/или заеманата памет. С обемите данни, с които работим и на съвременния хардуер, това не е проблем. Борим се за четимост, експресивност, яснота и прочее.
  • Разбира се, няма да санкционираме за това. Да се рови човек е дори поощрително. Като програмисти, правим това непрекъснато.
  • Да е отговорът на последните два въпроса. Няма да има масиви в масивите :) ако има, нещо ще гръмне, но вие не се грижете за това.
 6. Не е работата на тестовете да го правят, работа на вашите решения е да го правят :) Този отговор, който пиша в момента, също не спазва skeptic ограниченията, но това като цяло не е много интересен факт, нали?

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.