Полезни линкове за Руби

 1. Тъй като от известно време се интересувам от Руби, събрал съм малко информация, която бих искал да споделя с вас. Ще бъде полезна на тези от вас, които вече нямат търпение да започнат с Руби. Преди това обаче един съвет: в днешно време има адски много информация и е много лесно човек да се загуби в нея. Не е проблемът в намирането на информация, а в начина на нейното консумиране. Резултатът от това е, че човек, жаден за знания, по-скоро има склонност да се удави в морето от информация, отколкото да задоволи своята жажда. Затова - консумирайте с мярка :smile: И така:

  Списък с ресурси за Руби по категории

  От този списък засега най-интересни според мен са линковете към интерактивни туториали:

  До голяма степен тези туториали се припокриват, но според мен има смисъл да се минат всичките (разбира се с време), защото всеки от тях на практика минава доста голяма част от Руби и реално всеки аспект е засегнат съвсем малко. Т.е. човек не може да разчита, че като мине един туториал ще запомни всичките особености. Като мине няколко обаче има повторение и по този начин затвърждава знанието.

  Друг интересен сайт е Project Euler. За тези, които не го знаят - сайт с алгоритмични задачи, където всеки е свободен да избере как да реши дадена задача (Ruby, Java, MathLab, pen-n-paper) и просто трябва да submit-не отговор. След като човек реши дадена задача получава достъп до форум, в който може да види как други хора са решили задачата на различни езици. Това може да е полезно именно по отношение на проблема, който се засегна вчера на лекцията - хора, идващи от други езици, продължават да пишат на тях ползвайки синтаксиса на Руби. В Project Euler може да видите страхотно хитри решения и много добри примери за ефективността на Руби.

 2. Нещо супер интересно за мен, което намерих наскоро. А именно една готина библиотека за създаване на MIDI аудио в реално време, използваща руби.

  Аrchaeopteryx

  Наистина възможностите са огромни, стига човек да я разбере добре и разбира се да има усет към тези неща.

  Have fun!

 3. За тези, на които им стана интересно ламбда смятането: Programming with Nothing - статия на Tom Stuart, която още веднъж обяснява това, за което си говорихме.

  Rantly - порт на QuickCheck за Ruby. Естествено, няма същата сила, но ми изглежда интересно и полезно в определени случаи =]

 4. По темата с регулярните изрази, попаднах на този сайт – http://regex101.com/ – който показва прилично какво хваща вашият шаблон и даже ви оцветява групите. Не е специфично за регулярните изрази в Ruby – мисля, че ползва семантиката на регулярните изрази в JavaScript – но основните неща са еднакви в двата езика.

 5. Една интересна таблица която може да ви попречи да изпаднете в заблуди както мен :)

  http://www.techotopia.com/index.php/Ruby_Operator_Precedence#Operator_Precedence_Table

  и един интересен ефект който се получава като използвате and http://stackoverflow.com/questions/1426826/difference-between-and-and-in-ruby#answer-1429359

 6. Тъй като всички сме претрупани с информация отвсякъде, би било много полезно когато се споделя някакъв линк, да има кратка анотация какво стои зад линка, нещо като "TL;DR."

  Неща като "Особено полезен линк" или само заглавието на линка "Mastering The Craft", са като да си кръстите променливите array, tmp, data, something_clever_but_not_accurate.

  Ако аз споделях линковете, без значение дали в този форум, или другаде, бих казал следното:

  Mastering The Craft, видео запис от лекция на Стефан Кънев, малко над 1 час. В нея говори за как и какво е научил през десетилетието, прекарано в занаята – неща от добри практики до това да не пренебрегваме здравето си.

  We Code Hard, професионално изпълнено видео на песен, възхваляваща занаята и Java (ок. 3 мин.) Макар че специално за този линк не съм сигурен дали бих писал анотация, защото е друг тип линк... :)

  Доста по-сухо звучи, но спестява време :)

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.